Vlaamse VolksKunstBeweging: volksdans, volksmuziek & vendelspel in Vlaanderen
Vlaamse VolksKunstBeweging: volksdans, volksmuziek & vendelspel in Vlaanderen
Vlaamse VolksKunstBeweging: volksdans, volksmuziek & vendelspel in Vlaanderen

Rendez-Vous 2021
"de jaarlijkse trefdag voor volksdansers en -muzikanten"
zaterdag 30 oktober 2021, Leuven

Leuven - welkom op de vierde editie van Rendez-Vous. Meer info en inschrijven via deze link: https://www.danspunt.be/ons-aanbod/evenementen/rendez-vous/

Rendez-Vous 2021, Leuven

Je kan dit jaar kiezen uit twee sessies die over de hele dag lopen OF één van de twee voormiddagsessies en een gezamenlijk danssessie in de namiddag.

PROGRAMMA

9u30 Onthaal

10u Welkomstwoord

10u30 Maak je keuze uit de RENDEZ-VOUS-sessies (2 dagprogramma’s OF 2 voormiddagsessies + gezamenlijk namiddagsessie)

Sessies die de volledige dag duren:

1. Samenspeelsessie muziek (Gabriel Lenoir)

De muzieksessie dit jaar wordt geleid door Gabriel Lenoir. Gabriel is violist en speelt onder andere bij Shillelagh, de groep die de muziek inspeelde voor het project ‘Covidproof dansen’. Naast muzikant is Gabriel ook danser, gespecialiseerd in dansen uit Frans-Vlaanderen. Voor Rendez-Vous zal Gabriel werken rond enkele melodieën van het covidproof dansproject. Hij zal focussen op het maken van tweede stemmen en ritmisch begeleiden van melodieën.

Een samenspeelsessie voor alle instrumenten! Het repertoire wordt op voorhand besproken en doorgestuurd.

2. Creatie volksdansen (Annette Truijens-Thodé)

Onder leiding van Annette Truijens-Thodé ga je vanuit volksdansmateriaal aan de slag om tot een eigen nieuwe covidproof dans te komen. We onderzoeken deze dag hoe je met bestaande volksdanselementen tot nieuwe vormen komt. Klein en groot, net zover als jij wilt gaan.

Hoe begin je aan het creëren van een dans? Hoe kan je je dansgroep daarin betrekken? Hoe maak je een aantrekkelijke choreografie waarbij aandacht is voor voldoende variatie? Een boeiende workshop waar je met veel ideeën huiswaarts zal keren.

Aan het einde van de dag zullen we onze reis en vondsten delen met de andere deelnemers.

Annette Truijens-Thodé is de voorzitter van deDansPunt., de tegenhanger van Danspunt in Brabant, Nederland. Ze heeft meer dan 30 jaar ervaring als dansdocente, choreograaf, organisator en volksdanser.

Opgelet, deze sessie duurt een hele dag. Er zijn 12 plaatsen, snel inschrijven is de boodschap!

 

OF

 

Voormiddagsessies

3. Erfgoedcellen– inspiratiesessie met praktijkvoorbeelden (Gregory Vercauteren en Cor Vanistendael)

Volksdans versus erfgoedcellen? Ontdek hoe je als dansgroep een meerwaarde kan bieden aan de activiteiten van (een) erfgoedcel(len). Tijdens deze sessie verkennen we de mogelijkheden, krijg je enkele praktijkvoorbeelden voorgeschoteld en wordt de werking van erfgoedcellen uit de doekjes gedaan.

Cor Vanistendael werkt voor Erfgoed Noorderkempen waar hij over de jaren heen regelmatig projecten ondersteunde rond volksdans en gildedans. Hij geeft een overzicht van de mogelijkheden die een plaatselijke erfgoedcel kan bieden aan volksdansers om hun projecten en initiatieven te ondersteunen met geld, advies en andere middelen.

Gregory Vercauteren licht toe wat erfgoedcellen zijn, wat ze doen en wat ze kunnen betekenen voor jouw vereniging. Gregory Vercauteren werkt voor FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Daar is hij het aanspreekpunt voor de 27 erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel.

4. Hoe verder na Corona?

De coronaperiode is helemaal niet evident geweest voor veel dansers, (dans)groepen, vrijwilligers en liefhebbers van volksdansgroepen. Afgelopen maanden kregen we veel vragen binnen over hoe je nu verder kan als groep, hoe je dansers (opnieuw) kan aanwerven, hoe je je werking terug nieuw leven in kan blazen.

Deze vragen laten we graag beantwoorden door Marjan Blockland van Kwadraet. Zij ontwikkelde een vorming over de werking en (her)opstart van (vrijwilligers)groepen na corona. De sessie vertrekt deels vanuit de deelnemers zelf maar wordt gestuurd door Marjan. We staan stil bij wat deze periode ons gebracht heeft. Hoe kunnen we hieruit leren? Wat hebben we nodig om samen de draad weer op te pikken? Wat zal ons energie en inspiratie geven om als dansgroep weer aan de slag te gaan?

Opgelet, het maximumaantal deelnemers voor deze sessie bedraagt 16 personen.

 

13u Samen eten, klinken, keuvelen en ideeën uitwisselen.

14u30 Creatieve danssessie

Namiddagprogramma

(Covidproof) danssessie

In de namiddag worden traditiegetrouw de dansschoenen aangetrokken. Dit jaar worden enkele dansen uit de covidproof dansvideoreeks onder de loep genomen, afgewisseld met andere dansen. Verwacht je aan traditionele dansen maar ook nieuwe dansen. Ideaal om je repertoire wat bij te spijkeren! Laat je niet afschrikken door de titel ‘covidproof’ dansen, niemand houd je tegen om hier en daar wat meer contact met je mededansers te maken dan oorspronkelijk voorzien 🙂

Deze danssessie wordt geleid door Pieterjan Hantson (Choronde)

17u Receptie

Drank en maaltijd aangeboden door Danspunt

Waar? Provinciehuis
Provincieplein 1
3000 Leuven
Wanneer? zaterdag 30 oktober 2021 om 09.30 uur
Prijs 15€
organisator Danspunt vzw
meer info

Leen Devyver
leen@danspunt.be

www.danspunt.be/ons-aanbod/evenementen/rendez-vous/

overzicht evenementen

• za 30 oktober 2021

Rendez-Vous 2021

Leuven

>...
• zo 21 november 2021

Dansatelier Mix

Schilde

>...
• za 15 januari 2022

Nieuwjaarsbijeenkoms...

Eine

>...
• za 5 maart 2022

Volksdansfeest Reina...

Mortsel

>...
• za 19 maart 2022

't Bal

Eine

>...
• za 26 maart 2022

VOLKSDANSBAL

Brasschaat

>...

zelf een evenement toevoegen?
> meld je hier aan...

inloggen

e-mail:


wachtwoord:


onthouden  

nog geen lid?

wachtwoord vergeten?


Waarom registreren?
Als gratis VVKB.org lid

  • ontvang je binnenkort de gratis nieuwsbrief met alle VVKB-evenementen
  • kan je zelf evenementen toevoegen.

Registreer vandaag nog!